Afinul

 

Afinul ( Vaccinium myrtillus L.)

Afinul are una dintre cele mai mari capacitati antioxidante din randul tuturor fructelor, legumelor, mirodeniilor si condimentelor. Antioxidantii sunt esentiali pentru optimizarea sanatatii si ajuta la combaterea radicalilor liberi care pot afecta structurile celulare, precum si ADN-ul. Dupa multi ani de cercetare a antioxidantilor din afine si beneficiile potentiale ale acestora pentru sistemul nervos si pentru sanatatea creierului, există dovezi noi care afinele pot imbunatati memoria. A fost demonstrat de asemenea ca prin consumul zilnic se imbunatatesc soldurile grasimilor din sange, inclusiv reducerea colesterolului total, cresterea de HDL colesterol , si scaderea trigliceridelor. Fructele contin vitamina k, mangan, vitamina c, fibre, cupru.
Afinele, au o importanta activitate antimicrobiana, si prevenirea afectiunilor asociate cu inflamatie, dislipidemie, hiperglicemie, stres oxidativ, boli cardiovasculare, cancer, diabet, dementa si alte boli legate de varsta. Se pot consuma atat fructele proaspete sau congelate, din care se pot face dulceata, sucuri, cat si ceai din frunze. Infuzia din frunze se utilizeaza ca tratament pentru diabet.
Afinul este un arbust mic, stufos cu inaltimea de 30-70 cm, intalnit in Europa, nordul Asiei, America de nord. Se inmulteste prin seminte sau butasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu