Coada soricelului

 

Coada soricelului (Achillea millefolium L)

Folosita prima data acum 3000 de ani de greci pentru tratarea ranilor externe, iar in zilele noastre in urma studiilor din ce in ce mai ample a inceput sa fie folosita in tot mai multe industrii precum chimica, farmaceutica, cosmetica. Este o planta nativa din Asia, Europa si America de Nord dar a fost introdusa si in alte zone  precum Noua Zeelanda si Australia ca hrana pentru animale. La noi in tara intalnita de la campie pana in zonele montane, pe pajisti, luminisuri, pe marginea drumurilor etc.
Are proprietati : antibacteriene, antiinflamatoare, decongestionante, astringente, antiseptice, coleric-colagoge, antispastice, cicatrizante, hemostatice, detoxifiante, expectorante, stomahice.
Se recomanda pentru gastrite, enterocolite, dischinezii biliare, stimuleaza secretia si eliminarea bilei, cistite, faringite, tuse si infectii ale sinusurilor, reglarea florei bacteriene din intestin, normalizarea digestiei, cresterea poftei de mancare, sustinerea functiilor hepatice si digestive. Extern datorita proprietatilor calmante, antiinflamatoare si dezinfectante se recomanda comprese si spalaturi cu ceai pentru plagi, arsuri, eczeme, gargara pentru gat si abcese dentare, spalaturi vaginale si bai de sezut, spalari capilare pentru combaterea matretii. 
 Se foloseste partea aeriana, florile si frunzele. A se consuma totusi cu prudenta perioade scurte de timp. Folosirea plantei perioade mai indelungate poate produce eruptii ale pielii sau sensibilitatea la razele soarelui. Datorita rezistentei sale la seceta, se pot infiinta foarte usor culturi dar a se tine totusi un control ca ar putea deveni invaziva.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu