Rostopasca ( Chelidonium majus L. )

 Cunoscuta inca din antichitate, originara din Europa si Asia, in zilele de azi o gasim si in A merica de Nord. Frunzele sunt de un verde inchis iar florile galbene contrastand perfect.


Rostopasca are proprietati: antispastice, coleretic-colagoge (stimuleaza secretia bilei), hepatoprotectoare, scaderea colesterolului, vasodilatatoare, antiseptice, antibacteriene, regenerante, cicatrizante, antitumorale, antiinflamatoare, sedative, antimicotice, antivirale.
Este recomandata pentru: afectiuni hepatice, dischinezii si colici biliare, hepatita,ciroza hepatica, litiaza biliara, spasme ale tractului gastrointestinal, afectiuni digestive, tuse spastica si convulsiva, tumori de esofag, pancreas, ficat, colesterol crescut, hipertensiune, ateroscleroza, gastrita. Extern: rani, dermatoze, psoriazis, infectii ale pielii, negi, bataturi, herpes bucal si genital.Sucul obtinut prin ruperea plantei proaspete este un bun si popular remediu pentru arderea negilor.
Planta se foloseste sub forma de ceai, pulbere in forma plantei uscate, cataplasme si sucul proaspat obtinute din planta verde, sau tinctura obtinuta din pulbere in amestec cu alcoolul. Datorita toxicitatii plantei se recomanda folosirea acesteia cu prudenta, numai la indicatiile si sub supravegherea specialistilor. Nu se recomanda consumul si folosirea acesteia de catre copii si femeile gravide sau care alapteaza.
Rostopasca o intalnim frecvent in toate zonele de relief, de la campie pana in zonele montane, ajunge pana la 50 cm inaltime. Prefera locurile umbroase, pe marginea santurilor, in gradini, in poienite, tufarisuri. Infloreste din iulie pana in septembrie, se culege in zilele insorite.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu