Ardeiul iute (Capsicum annuum)
Originar din America Centrala si de Sud, ardeiul iute s-a raspandit in toata lumea. Din cele mai vechi timpuri, ardeiul iute a fost folosit de vindecatori pentru a vindeca o varietate de boli. Folosit extern pentru a calma durerea si intern pentru a vindeca aproape orice. Unele dintre proprietatile lui sunt: stimulent, tonic, faciliteaza o schimbare benefica in organism pentru a ajuta la restabilirea sanatatii normale, imbunatateste circulatia sangelui, ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange care pot provoca atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, elimina gazele din intestine si previne formarea lor. Deci consumul dar si folosirea produselor ce contin ardei iute (unguente, uleiuri, plasturi, extracte) au foarte multe proprietati benefice pentru organism. Acesta infuzat in ulei nu arde pielea, incalzeste articulatiile artritice rigide si relaxeaza durerile de spate. Extractele de ardei iute sunt o parte importanta a tratamentului pe bază de plante pentru dureri musculare, fibromialgie, artrita , durerea nervilor cauzata de zona zoster si sciatica. Este nevoie de utilizarea repetata pe o perioada de cel putin cateva saptamani sa se simta acest beneficiu. Este bogat in salicilati, compusi cum ar fi aspirina naturala , care face ca acesta sa actioneze ca un analgezic. Este considerat a fi un valoros tonic cardiac. Acesta contine capsicum care a fost dovedit a reduce colesterolul si nivelul trigliceridelor. De asemenea, ajuta la cresterea circulatiei si mentine curgerea lina a sangelui prin vene si artere. Este bogat in antioxidanti, rotunjind astfel beneficiile sale cardiovasculare.
Multi oameni cred , in mod eronat, ca toate condimente iuti sunt iritante pentru sistemul digestiv. Ardeiul iute are exact efectul invers, fiind benefic pentru digestie si linistitor pentru stomac. Se poate consuma proaspat , uscat sau murat. Din ardeiul iute se obtine boiaua, condiment folosit la diverse mancaruri si preparate. Se cultiva in gradina sau chiar in ghivece, putandu-se consuma in stare proaspata pe tot parcursul anului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu