Sulfina (Melilotus officinalis)

 Sulfina (Melilotus officinalis) este o planta intalnita in Europa, Africa de Nord si regiunile temperate ale Asiei. La noi o gasim in toate zonele de relief, in livezi, fanete, culturi, pe marginea drumurilor,cailor ferate etc. Ajunge pana la inaltimea de 1,5 - 2 m. Are florile galbene, placut mirositoare, asezate in forma de spic. Folosita in industria cosmetica, farmaceutica dar si in medicina naturista.

Are proprietati: anticoagulante, fluidizante, emoliente, astringente, diuretice, cicatrizante, calmante, vasodilatatoare, antiseptice.
Se recomanda pentru: colici renale, spasme intestinale, gastrite, hepatite, icter, ulcer, astm bronsic, afectiuni ale aparatului respirator, nevralgii, stari de iritabilitate, hipertensiune arteriala, insomnii, retentii urinare, dizenterii, tulburari de menopauza, tromboze, varice, abcese dentare, afte bucale, reumatism, hemoroizi, ulceratii.
 Se poate folosi sub forma de infuzie, pentru baut sau bai locale, tinctura, sau pasta obtinuta din planta uscata si maruntita in amestec cu putina apa pentru cataplasme.
Sulfina infloreste din mai pana la inceputul lui septembrie, perioada in care se recomanda recoltarea acesteia.  Se foloseste mai mult partea aeriana, mai mult florile. Se pot crea culturi avand un randament foarte bun datorita rezistentei acesteia la caldura si la seceta. Prefera zonele deschise insorite, ocolind locurile umbroase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu