Morcovul, este foarte cunoscut si folosit ca leguma, se stie ca este foarte bogat in vitamine si antioxidanti ( contine vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, K, P, PP ), fiind o leguma ideala in diete ( contine putine calorii si nu are grasimi ), recomandat printre primele legume date bebelusilor la inceperea diversificarii mancarii, esential de asemenea in cazul episoadelor diareice ale copiilor si nu numai, simtindu-se imbunatatiri rapide, esential in alimentatia bolnavilor, batranilor, femeilor gravide si celor care alapteaza, imbunatatind calitatea laptelui. Dar oare se cunosc in totalitate beneficiile din punct de vedere medicinal ale acestei legume ?
Morcovul are proprietati antidiareice, laxative, cicatrizante gastric si intestinal, sedative, antiseptice, antibiotice, antihemoragice, hemostatice, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, expectorante, hipotensive, vasodilatatore, detoxifiante, depurative, hipoglicemiante, stimuleaza formarea globulelor rosii. Se recomanda pentru avitaminoze, intretinerea si intinerirea pielii, tulburari gastrice, ulcere, gastrite, hepatita cronica, ciroza, bila lenesa, infectii intestinale, enterocolite, constipatii, diaree la copii, detoxifierea organismului, paraziti intestinali, reducerea glicemiei la bolnavii de diabet, combaterea cancerelor, imbunatatirea vederii, efecte favorabile in cazul scaderii acuitatii vizuale datorate suprasolicitarii sau varstei, dar si in cazul cataractei. Se poate consuma fiert, cat si in stare cruda. Cu ajutorul storcatorului de fructe se pot obtine sucuri, din morcov simplu sau combinat cu mere, citrice, miere etc.
Se poate cultiva in gradina la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai. Are nevoie de aproximativ 110 - 120 de zile pentru a creste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu