Angelica ( Angelica archangelica )
Angelica archangelica este o planta medicinala aromatica folosita in totalitate ( se folosesc atat radacinile, cat si frunzele si fructele). Se foloseste atat in industria farmaceutica dar si pentru prepararea sucurilor, bauturilor si produselor de cofetarie.
Angelica este un remediu bun pentru raceli, tuse, bronsita, pleurezie, colici, boli ale stomacului, reumatism si boli ale organelor urinare, circulatia sangelui. Este utilizata ca expectorant si foarte utila in starile febrile, in afectiuni ale stomacului, pentru stimularea poftei de mancare, indigestie, dureri de stomac, guta, tromboza, tonic general, antiseptic, analgezic,indispozitie si depresii cauzate de vreme.
Din angelica se fac ceaiuri, infuzii, tincturi dar se poate consuma si sub forma de pulbere din planta sfaramata.
Radacina uscata rapid si conservata in vase etanse isi pastreaza proprietatile mai multi ani. Radacina este buna doar a plantelor de 1 an.
Descriere: La noi in tara este greu de gasit in natura, de aceea este considerata monument al naturii, folosindu-se doar plantele de cultura. Angelica archangelica este o planta bienala. Ajunge la inaltimi de 4 - 6 metri. In primul an creste doar frunze, dar in al doilea an tulpina poate ajunge la o inaltime de doi metri. Frunzele sale sunt compuse din numeroase pliante mici, impartite in trei grupe principale, fiecare dintre acestea fiind din nou subdivizate in trei grupe mai mici. Marginile sunt fin zimtate. Infloreste in luna iulie, florile sunt mici si numeroase, galbui sau verzui la culoare, sunt grupate in umbrele mari, globulare, si formeaza fructe galben pal, alungite. Angelica creste doar in sol umed, de preferinta aproape de rauri sau depozite de apa, in zone montane, preferand zonele racoroase. Angelica archangelica este originara din Siria, insa o intalnim si in tari precum Finlanda, Suedia, Norvegia, Groenlanda, Insulele Feroe, Islanda, Anglia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu