Ceapa ( Allium cepa )
Cunoscuta si folosita de mii de ani ca planta medicinala, leguma dar si condiment. Are o valoare culinara deosebita, cu totii stim bine ca o consumam zilnic fie fiarta sau prajita in mancaruri, dar si cruda in salate sau cu diverse alimente obtinand un gust deosebit. Dar oare se cunosc intradevar proprietatile sale curative?
Ceapa are proprietati: diuretice , expectorante, antitusive, calmante, antihelmitice, antiseptice, antibiotice, analgezice, emoliente, revulsive, hipoglicemiante, antitrombotice, afrodiziace.
Se recomanda pentru: afectiuni respiratorii, raceala, bronsita, calmarea tusei, dureri de gat, pneumonie, ulcere , paraziti si dereglari intestinale, diaree, artrita, reumatism, ateroscleroza, anemie, curele de slabire. Extern : furuncule, arsuri, degeraturi, intepaturi de insecte.
O ceapa fiarta cu tot cu coji intr-o cana de apa si vei obtine cel mai bun remediu contra tusei si durerilor in piept. Se poate indulci cu miere de albine pentru ai spori efectul.
In caz de raceala se poate consuma sucul obtinut din ceapa cruda, cate o lingurita - doua, amestecat cu un pic de apa, miere si chiar si cu suc de lamaie. Cataplasme cu ceapa cruda sau coapta zdrobita se pot aplica extern pe zonele afectate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu