Cimbrul de gradina (Satureja hortensis)
Planta aromatica frecvent folosita in bucatarii, ce s-a dovedit a avea importante proprietati medicinale. Cimbrul are proprietati antiseptice,antibiotice, diuretice, analgezice, antireumatice, stomachice, colagoge, carminative, coleretice, expectorante, tonice capilar, vermifuge, calmeaza tusea.
Se recomanda pentru dischinezii biliare, infectii renale si urinare, viermi intestinali, tulburari digestive,colite, enterocolite,colon iritabil,tromboze, plagi, reumatism, guta, seboree, astm, raceli, sinuzite, viroze, bronsite, calmarea tusei, amigdalite, faringite, laringite, intepaturi si muscaturi de insecte, tonic capilar.
Infuzia se prepara din o lingurita de planta uscata la 200 ml apa clocotita. Planta uscata si maruntita se poate consuma ca atare( un varf de lingurita de 2-3 ori pe zi), dar este folosita si in medicina la crearea capsulelor cat si in bucatarii la aromarea carnii si mancarurilor. Din planta verde se extrage uleiul volatil ce poate fi folosit in aromaterapie si inhalatii.
Cimbrul, nu este deloc pretentios, se poate cultiva in gradina din seminte, in locuri insorite, pe orice tip de sol. Are inaltimea de 30 - 50 cm si infloreste din iulie pana toamna tarziu. Se recolteaza frunzele, cea mai propice perioada fiind atunci cand acesta este inflorit. Exista si o ruda apropiata a acestuia, cimbrisorul (Thymus serpyllum) , ce se gaseste in stare salbatica. Multa lume asociaza cimbrul cu bucataria - folosit pentru condimentare si cimbrisorul cu ceaiurile. De retinut este faptul ca amandoua speciile isi au originile in aceeasi zona ( tarmurile Marii Mediterane ), contin aceleasi substante si minerale, deci evident au aceleasi proprietati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu