Branca-ursului (Heracleum sphondilyum)
Raspandita in Europa, nordul Asiei si chiar si in nordul Africii. La noi in tara este intalnita frecvent in zonele montane si submontane. Prefera locurile umede si nisipoase, pe marginea paraurilor, la marginea padurilor, in poienite.
Are proprietati: puternic afrodisiace, digestive, usor expectorante,sedative, antispastice, carminative, calmante, tonice, vasodilatatoare, vermifuge.
Se recomanda pentru sterilitate masculina si feminina, frigiditate, menopauza, starile de oboseala datorate efortului fizic si intelectual, balonari, probleme digestive, hipertensiune, insuficienta renala, circulatie deficitara - in cazul mainilor si picioarelor reci, adjuvant în boli venerice, ameliorare debilitate, laringite, bronsite.
Se foloseste aproape intreaga planta: frunzele, florile, semintele cat si radacinile. Se consuma sub forma de ceai, infuzie, tinctura sau pulbere din planta uscata si macinata. In unele zone ale lumii se foloseste ca leguma la prepararea mancarurilor si supelor. Se spune ca tulpina si mugurii tineri inainte de inflorire au o aroma asemanatoare cu cea a sparanghelului.
Branca ursului poate ajunge pana la inaltimea de 2 metri. Infloreste din iunie pana in septembrie, iar semintele se coc din iulie pana in octombrie. Recoltarea se poate face incepand cu luna iulie, iar radacina in noiembrie. Se pot crea culturi, aceasta nefiind deloc pretentioasa. Se poate cultiva atat in plin soare cat si in locurile umbroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu