Planta medicinala cu puternice efecte terapeutice, cunoscuta si folosita inca din timpul romanilor de unde se pare ca ii provine si numele, in latina insemnand ,,salvare,, , ,, vindecare,,. Datorita aromei sale este din ce in ce mai folosita in bucatarii - la condimentarea salatelor, mancarurilor, in medicina si cosmetica - la fabricarea medicamentelor, cremelor, balsamurilor dar si in terapii si aromaterapii cunoscuta pentru efectele sale miraculoase - folosita sub forma de ceaiuri, decocturi, tincturi, pulbere, cataplasme.
Salvia are proprietati antiinflamatoare, antispastice, carminative, antiseptice, estrogene, astringente, coleretice, antimicrobiene, sedative, depurative, antitermice, expectorante, tonice, intinerire.
Pentru uz intern este folosita pentru : boli de ficat, inflamatii gastrointestinale,indigestie, balonare, diaree, colita de fermentatie si a diferitelor infectii ale tubului digestiv, cancer la colon, tumori pe tubul digestiv, laringita, faringita, amigdalita, constipatie, nervozitate, paralizii, dereglari hormonale, menstruatii neregulate, sterilitate feminina, tulburari de menopauza, transpiratie in axces, ulceratii, depresie, impotenta, convalescenta, afrodisiac, astenie, afectiuni ale cailor biliare, astm, bronsita, rinita, sinuzita, boli respiratorii.
Pentru uz extern este folosita pentru : intepaturi de insecte, gingivite, stomatite, afte bucale, micoze bucale, abcese dentare, ulcere venoase, contuzii, eczeme,rani, acnee, degeraturi, tonic capilar.
Salvia cultivata in gradina alunga daunatorii, iar un ghiveci cu salvie pusa in dreptul geamului tine tantarii departe. Salvia este o planta ce ajunge pana la 70-80 cm, creste pe campii, la marginea padurilor, pasuni. Se pot infiinta plantatii in camp, in gradini, sau se poate cultiva in ghivece. Plantarea se face prin seminte sau butasi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu