Călinul

 

Călinul (Viburnum)

 Este un gen de plante din familia Adoxaceae, cu fructe de culoare roșie grupate sub formă de ciorchini asemănător socului, din fructele lui se extrage un medicament care scade tensiunea sanguină.

Călinul se găsește sub formă de arbust stufos(ca și alunul) și poate ajunge la o înălțime de aproximativ 4 metri. Infloreste in lunile mai-iunie.Când Călinul este tânăr are o scoarță verde-cenușie cu textura netedă. La maturitate, tulpina plantei are culoarea cenușie iar textura se transformă în una poroasă cu crăpături. Frunzele au forma ovală, au între 3 și 5 lobi dințați și între 2 și 5 glande roșietice vizibile. Toamna, planta, face fructe roșii, iar frunzele își schimbă culoarea în roșu. Florile sunt de culoarea verde deschis având diametrul de 5–7 cm.

Utilizare: Crește în special în pădurile de la câmpie dar poate fi găsit și în regiunile deluroase ajungând chiar și in zonele de munte. Recoltarea se face primăvară, înainte de a înflori, când seva începe să circule mai intens. Coaja de Călin se usucă în straturi subțiri, în aer liber sau în uscătorii la temperatura de 40-45 grade C. Din 3 kg coajă proaspătă se obține 1 kg de produs uscat. Coaja de călin se folosește în industria de medicamente la prepararea unor extracte cu acțiune calmantă și homeostatică. Uz intern: astringent, sedativ, antidismenoreic, cardiotonic, boli ale vezicii urinare, dismenoree (menstruatii cu dureri ), metroragie, stomatite, avitaminoza. Decoct dintr-o lingurita de pulbere de scoarta la 300 ml apa. Se beau doua cani pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu