Nucul ( Juglans regia L.)

 Nucul este o specie foarte valoroasa, fiind în acelasi timp pom fructifer, planta tehnica, planta medicinala, decorativa si foarte utila in orice gospodarie. Medicinal se folosesc mugurii cat si cojile verzi, frunzele si fructele. Ca planta tehnica foarte apreciat este lemnul acestuia, folosit la constructia mobilierului. Datorita proprietatilor sale este frecvent folosit si in cosmetica, foarte multe creme si sampoane continand extracte de nuc. In bucatarii miezul fructelor acestuia ( miezul de nuca ) este deseori folosit la prepararea prajiturilor, iar din fructele necoapte se prepara dulceata de nuci verzi care are un gust extraordinar. Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este recomandat persoanelor foarte slabe care vor sa mai ia in greutate ( recomandat in curele de ingrasare ). Din mizul de nuca se extrage si un ulei cu proprietati de reducere a colesterolului, tonic vascular si vermifug.

Ca planta medicinala, nucul are proprietati astringente, bacteriostatice, antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii, hipoglicemiante, antidiareice, antireumatismalae, hipotensive. Este recomandat pentru inflamatii gastro-intestinale, hiperglicemie, hemoragii, boli vasculare, diaree, infectii intestinale, viermi intestinali, transpiratie excesiva,  Extern: negi, eczeme, dermatite, micoze, rani purulente, ulcere pe piele, ten gras, varice, hemoroizi, guta, transpiratia picioarelor, matreata, intarirea radacinii parului, infectii vaginale, afte bucale. 
Nucul este un arbore originar din Persia, raspandit acum in intraga Europa. Are o coroana bogata, ajunge la inaltimi de 25 - 30 metri, durata de viata fiind de aproximativ 100 de ani. Datorita substantelor continute de frunzele nucului, insectele sunt alungate in jurul acestuia. Este un bun absorbant al prafului, zgomotelor datorita frunzisului des, fiind considerat sanitarul curtii. De altfel nu este recomandata odihna de lunga durata si mai ales somnul la umbra lui. Se poate cultiva din seminte ( nuca ), dar si prin altoire sau marcotaj. Se poate cultiva singur in curte sau in camp, sau se pot infiinta livezi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu