Patlagina are efect cicatrizant, diuretic, antimicrobian, expectorant, emolient, antiinflamator, astringent, fluidizeaza secretiile bronsice.
Uz intern se foloseste pentru bronsite, astm, diaree, ulcer gastroduodenal, colesterol marit, hipertensiune arteriala, tuse, bronsita, astm, reumatism, stomatita, laringita, amigdalita, ateroscleroza, hemoragii, curatarea cailor urinare si intestinale,curatarea stomacului, combate formarea calculilor renali.
Uz extern se foloseste pentru inflamatii articulare de natura reumatica, ulceratii ale pielii, varicoze, abcese, herpes, bube, taieturi, furuncule, intepaturi de insecte.
De la patlagina se folosesc frunzele atat in stare proaspata din care se pot face cataplasme - frunzele putin zdrobite pentru a curge seva se aseaza pe zona afectata, cat si uscate la prepararea ceaiurilor sau puse in apa de imbaiat. Alte produse obtinute din aceasta planta sunt siropurile - eficiente pentru calmarea tusei dar si tincturile.
Patlagina este o planta de 10 - 30 cm inaltime, intalnita in toata zona de campie si deal pana in zonele montane. Creste pe marginea drumurilor, pe langa garduri, in poienite, culturi, pasuni. Deloc pretentioasa poate creste in locuri batatorite unde alte plante nu reusesc. Se pot crea plantatii in camp. Se recolteaza frunzele din iunie pana in septembrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu