Brusturele (Arctium lappa)
Este indicat in afectiuni renale, hipertensiune arteriala, litiaza biliara, raceala, diabet (echilibreaza nivelul glicemiei), eczeme, dermatite, herpes, furunculi, acnee, afectiuni bucale, artrita, sciatica. Are efect detoxifiant, antiseptic, antireumatic, tonic capilar,diuretic.
De la brusture se folosesc frunzele, radacina, chiar si semintele. Din frunze si radacina proaspete, prin zdrobire se obtine un suc ce poate fi aplicat pe rani, acnee, furuncule, aczeme, dermatite. Frunzele zdrobite se pot aplica sub forma de comprese pe zonele afectate de reumatism, inflamatii, intepaturi de insecte, avand efecte antiseptice si calmante.
Din radacina uscata si maruntita se prepara ceaiuri si tincturi. Din semintele brusturelui se obtine ulei, folosit in cosmetica. Uleiul are efect si asupra pielii capului, eliminand matreata, impiedicand caderea parului intarindu-i radacina.
Este o planta intalnita frecvent in zonele de campie, dar si in zonele de deal. Creste pe langa santuri, drumuri, albiile raurilor, pe campuri. Ajunge pana la 1,5-2,5 m inaltime. Are o radacina dreapta, lunga, poate ajunge pana la 1m lungime. Radacina contine fibre dietetice, calciu, potasiu, aminoacizi, vitamina B.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu