Patrunjelul (Petroselinum crispum)

 Patrunjelul este o planta folosita in bucatariile din aproape intreaga lume, atat pentru aromatizarea diverselor mancaruri si preparate, cat si pentru proprietatile sale benefice, numarandu-se printre primele cele mai miraculoase plante medicinale. De la patrunjel se folosesc atat frunzele consumate in stare proaspata la mancaruri, salate, garnituri, cat si radacina. Din frunzele uscate se pot face ceaiuri foarte bune pentru a combate diareea.

Patrunjelul este una dintre mai calorice plante medicinale. in 100 g de frunze proaspete gasim doar 36 de calorii. În plus, frunzele sale conține zero colesterol si grasimi, dar bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre dietetice, planta ajutand la controlul colesterolului din sange.
Uleiul esențial, eugenol, prezent in aceasta planta a fost aplicat terapeutic in stomatologie ca un anestezic local si agent anti-septic pentru dinti si boli ale gingiilor. Eugenol a fost intrebuintat si pentru a reduce nivelul de zahar din sange la diabetici si inca se mai studiaza proprietatile lui.
Patrunjelul este o sursa buna de minerale precum potasiu, calciu, mangan, fier, magneziu. 100 g planta proaspata ofera 554 mg (12% din nivelurile necesare de zi cu zi de potasiu). Potasiul este componenta ce raspunde de celule si fluide corporale, care ajuta la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor de sodiu. Fierul este esențial pentru producerea de hem, care este o componentă importantă a transporta oxigenul in interiorul celulelor rosii din sange. Manganul este folosit de corp ca un co-factor pentru enzima antioxidanta.
În plus, planta este, de asemenea, bogat în multe vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, zea-xanthin, luteina, și criptoxantina. Planta este o sursa excelenta de vitamina-K si folati . Zea-xanthin previne degenerescenta maculara legata de varsta , in retina ochiului la persoanele in varsta, prin funcțiile sale anti-oxidante si ultra-violete de filtrare a luminii.
Frunzele proaspete sunt, de asemenea, bogate în multe vitamine esentiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), piridoxina (vitamina B-6) și tiamina (vitamina B- 1). Aceste vitamine joaca un rol vital in carbohidrati, grasimi si proteine.
Este, probabil, cea mai bogata sursa de vitamina K pe baza de plante. Vitamina K a fost gasita pentru a avea rolul potential in domeniul sanatatii oaselor. S-a stabilit, de asemenea, un rol în tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer, prin limitarea leziunilor neuronale in creier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu