Ienuparul (Juniperus communis)
Arbust indigen, creste spontan la noi in zonele de deal si de munte, la altitudini intre 600 - 1400 m.Deloc pretentios, crescand la fel de bine atat la soare cat si la umbra, adaptandu-se perfect chiar si la campie.De la acesta se folosesc in scopuri terapeutice acele si fructele (frunzele si conurile ).
Are proprietati: diuretice, stomahice, expectorante, carminative, sudorifice, depurative, antireumatismale, antispastice, sedative.
Se recomanda pentru afectiuni digestive, anorexie, indigestie, hipoaciditate gastrica, colite de fermentatie, hepatita, ciroza, bronsita, stres, insomnie, cistita, artroza, reumatism, raceli. Nu se recomanda in cazuri de diabet. Deoarece prezinta efecte iritante nu este recomandat in cazurile de gastrita, ulcer, leziuni ale cailor urinare.
Se foloseste sub forma de pulbere, infuzie, tinctura, cataplasme din fructe maruntite si incalzite, inhalatii in cazul racelilor, aromaterapie, bai.
Datorita aspectului sau ienuparul este folosit frecvent ca planta ornamentala in parcuri si gradini, plantat solitar sau in grupuri, jardiniere etc. Arbustii se pot obtine din seminte ( aflate in fruct ), insamantarea facandu-se in octombrie - noiembrie, imediat dupa ce au fost culese.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu